Физички терапевт Плата: Водич за да плати за ПТ

на плата на физиотерапевт (PT) is variable, depending on various factors, such as education, location, experience and skill sets. So, how much actually does a physical therapist make?

Според Биро за статистика на трудот, На average pt salary for physical therapist and sports therapist in the United States е $ 86,520 годишно, which is 103% higher than the average salary of Americans. The median pay for a physical therapist is $41.59 per hour, $1,663 per week and $7,210 per month. There is variance within the different disciplines such as a dedicated sports physical therapist.

Тука е просечната ПТ плата наспроти просечниот приход на национално ниво:

Часовна платаНеделен платаМесечна платаГодишен приход
Физиотерапевт$ 41.59$ 1,663$ 7,210$ 86,520
Национален доход$ 20.45$ 818$ 3,545$ 42,540

Starting your career

Поради големиот број на информации што се достапни на Интернет денес, луѓето можат да дознаат речиси сè што сакаат и треба да знаат за кариерата што ја интересираат во потрагата. Откако ќе дознаете колку работни места се проектирани за одредена година за да добиете опис на работните обврски што професијата ги извршува, информациите што ги наоѓаат луѓето може да бидат непроценливи. Затоа, ако поединецот е заинтересиран да знае факти за физиотерапевти и што прави, тие можат да гледаат на интернет за да го завршат своето истражување пред да ја донесат својата одлука за стекнување диплома во оваа област.

За почеток, повеќето луѓе се заинтересирани да знаат повеќе за тоа што прават, за колку часови работат, за тоа кои видови на пациенти ги гледаат, за какви околности можат да се видат и за други работи што можат да им помогнат со донесување информирана одлука. Со ова се вели, тука се и некои од главните моменти за некои неодамнешни настани во кариерата и поврзаните информации за платата.

Плата опсег: сертифицирани и високи плати

Заверен PT може да заработи најмалку $ 60,600 годишно, што значи $ 29.13 на час и $ 5,050 месечно. Високиот човек може да направи просек од $ 120,000 годишно во зависност од локацијата, искуството, итн.физиотерапевтска плата според искуството

Почетната плата: што можете да очекувате при влез

Почетната плата за физички терапевти во просек е $ 57,220 на годишно ниво што удира максимум околу $ 105,900 годишно .. ПТ асистент може да очекува да започне со плата од околу $ 34,735, придвижувајќи се до максимум од $ 66,460 годишно.

Во некои случаи, поединецот можеби не знае каде ќе се наоѓа кога ќе ги завршат студиите. Сепак, тие можеби ќе сакаат да знаат колку ќе заработат ако ја следат оваа кариера. За оние кои спаѓаат во оваа ситуација, постојат информации кои можат да им дадат приближен износ заради просечен износ што се добива годишно. На пример, просечната почетна годишна плата за физиотерапевт е $ $ 57,220 (со полно работно време) или $ 34,735 (скратено работно време). Поединецот, исто така, може да го намали одредениот износ ако сакаат да работат во една од најплатените држави како што е Невада. Во овие случаи, луѓето можат да заработат колку повеќе 33% повеќе за работа во оваа област.

Најплатените држави: кои региони имаат највисоки плати

просечна платаThe Silver State Невада is the best-paying state for physical therapists. The average physical therapist salary in Nevada reaches up to $115,670 per year, which is approximately 33% higher than the mean PTs pay. Check out the remuneration level in your state, by clicking овде.

ДржаваЧасовна стапкаНеделен платаМесечни примањаГодишна заработка
Невада$ 55.61$ 2,224$ 9,639$ 115,670
Алјаска$ 45.65$ 1,826$ 7,913$ 94,950
Њу Џерси$ 45.59$ 1,824$ 7,903$ 94,830
Тексас$ 45.57$ 1,823$ 7,899$ 94,790
Калифорнија$ 44.26$ 1,815$ 7,864$ 94,370

Градско подрачје

целосно лиценцирана физиотерапевска платаЗа метрополитенска област, Лас Вегас is the highest paying city. Other choices are Fairbanks (Alaska), Jacksonville (Florida), Roanoke (Virginia) and McAllen-Edinburg-Mission (

Име на областЧасовна исплатаНеделен приходМесечна платаГодишна заработка
Лас Вегас-рај NV$ 58.60$ 2,344$ 10,157$ 121,880
Фербенкс АК$ 54.87$ 2,195$ 9,510$ 114,120
Jacksonville FL$ 53.63$ 2,145$ 9,295$ 111,540
МекАлен-Единбург-Мисија$ 53.38$ 2,135$ 9,253$ 111,030
Roanoke VA$ 53.21$ 2,128$ 9,223$ 110,680

Неметрополска област

За не-метрополитски области, во кои работат Горен источен брег, Мериленд or Северозападно Ајова can bring you income as high as $118,000 per annum.

Име на областчас приходнеделна платамесечна платагодишен приход
Горен источен брег Мериленд$ 57.65$ 2,306$ 9,993$ 119,920
Северозападниот дел на Ајова$ 56.84$ 2,274$ 9,853$ 118,230
Друга Невада$ 55.50$ 2,220$ 9,620$ 115,440
Долна Савана, Јужна Каролина$ 54.62$ 2,185$ 9,467$ 113,600
Сасекс Каунти Делавер$ 51.54$ 2,062$ 8,933$ 107,200

Највисоките платежни индустрии: областите на занимање најверојатно ќе плаќаат повеќе

Домашни здравствени услуги е најдобрата платежна индустрија, како што е прикажано во табелата подолу. Надоместокот може да достигне $ 95,440 годишно ($ 45.88 на час).

ИндустријаЧасовна стапкаНеделен платаМесечни примањаГодишна плата
Домашни здравствени услуги$ 45.88$ 1,835$ 7,953$ 95,440
Управување со научни и технички консултантски услуги$ 44.31$ 1,773$ 7,681$ 92,170
Административни и поддршка и управување со отпад и услуги за санација$ 44.26$ 1,771$ 7,673$ 92,070
Административни и служби за поддршка$ 44.26$ 1,771$ 7,673$ 92,070
Служби за вработување$ 44.25$ 1,770$ 7,669$ 92,030

Извор: Државен завод за статистика на САД
Валута: американски долари (УСД)

Дали сите физиотерапевти се лекари?

Претходно, ако поединецот прашал дали се лекари, одговорот би бил да, но не како што се однесувал на тоа да се биде лекар. Денес, сепак, не е невообичаено кариерата да менува начинот на кој тие се гледаат од време на време. Всушност, поради додадените одговорности, професионалци како физичките терапевти дури ќе се развиваат прекувремено со нови барања за акредитација и лиценцирање. Затоа, за оние од вас кои сакаат да продолжат со најновите промени во физичката терапија, може да бидете заинтересирани да знаете дека овој професионалец сега е, како на 2015, дел од програмата за доктор на физичка терапија.

Оваа програма е дизајнирана да ги подготви студентите за нивните барања за подобност. Во специфични, за нивната физичка терапија испитување на лиценцата која е дадена во сите педесет држави. По завршувањето на програмата за доктор на физичка терапија, индивидуата можат да продолжат со обука и за престој и за стипендија. Со примената на овие нови стандарди, годината 2020 се означува како година кога физиотерапевтите ќе бидат признати како доктори на физикална терапија.

How much can I expect to make each year?

Пред да се одлучи за поединец од кој било тип на кариера, една од првите работи што можеби тие сакаат да знаат е колку луѓе во својата индустрија заработуваат на годишна основа. За среќа, постојат доста достојни информации на интернет кои можат да помогнат да одговорите на овие и други прашања поврзани со нив. Меѓутоа, еден од најзначајните е Бирото за труд и статистика бидејќи оваа владина агенција обезбедува описи на работни места, изгледите за иднината и сегашната сума заработени на локации низ цела Соединетите Американски Држави.

Многу фактори да се земат предвид

За таа цел, за да одговорите на прашањето, колку физички терапевт ги прави секоја година? Важно е да се напомене дека одговорот може значително да се разликува врз основа на бројни фактори, вклучувајќи ја географската положба во која луѓето работат, индустрија која ги вработува (т.е. услуги за домашна здравствена заштита, служби за вработување, административни и служби за поддршка, менаџмент и технички консултантски услуги и слично.

Затоа, ако поединецот е заинтересиран за потенцијалната плата што може да ја направи, тие ќе треба внимателно да ги разгледаат овие спецификации за да добијат најточни информации за платата. На пример, ако некое лице е ангажирано да работи во Џексонвил, Флорида, нивната годишна плата ќе биде $ 115,440 или ако сакаат да работат во Роаноук, Вирџинија, нивната плата ќе биде $ 110,680.

Видови на физички терапевти

Друг важен факт кој треба да го знае поединецот кога се занимава со истражување на оваа професија е типот на физиотерапевти кои треба да ги избере. Иако многу луѓе можеби не го знаат тоа, постојат спортски физиотерапевти, професионални терапевти, помошници физиотерапевти,
Геријатриски ПТ, педијатриски ПТ, невролошки ПТ и така натаму. Секој тип има специфични одговорности за пациентите кои ги третираат. Значи, исто така е важно за луѓето кои бараат да видат колку физиотерапевт прават час или платени физиотерапевти плата на физиотерапевт во нас држави да ги разгледаат овие фактори пред да го завршат своето истражување.

Индустријата развива создавање нови кариери

Во последниве години, изгледите за некои кариери се многу посветли од другите. Една од нив е физиотерапевтите. Бидејќи оваа индустрија значително се развива со текот на времето и улогата што ја играат е интегрална кај пациентите кои добиваат третман кој им е потребен, ова е одлично време за да влезете во овој вид на медицинска кариера. Всушност, луѓето во овие професии ќе бидат познати како лекари на физиотерапевти уште од 2020. Затоа, луѓето кои се заинтересирани да го следат овој вид на кариера ќе имаат многу можности за работа во широк спектар на средини и поставки, вклучувајќи услуги за домашна нега, услуги за вработување, како и други.

Флексибилност на локацијата клуч за високи приходи

Понатаму, ако платата што поединецот заработува е одлучувачки фактор, постојат бројни работи што треба да ги знаат. На пример, највисоките платни држави за физиотерапевти можат да се најдат онлајн, за да можат луѓето да ги изберат локациите во кои навистина сакаат да работат. Опсегот за овие плати, исто така, ќе се разликува во голема мера, бидејќи постојат неколку фактори кои ја одредуваат вистинската годишна плата, час или колку се прави по месец.

За правилно да се пресмета ова плаќање, лицето ќе треба да знае каде се наоѓа физичката терапија, кое опкружување ќе работат (служби за здравствена заштита против службите за вработување) и специфичното работно место.